Alles over oedeemtherapie

Heeft u last van een oedeem, of raadt uw dokter oedeemtherapie aan als behandeling voor uw klachten? Dan bent u niet de enige. Zo’n 25% van de volwassen vrouwen en 15% van de volwassen mannen in Europa en de Verenigde Staten loopt een verhoogd risico om een oedeem op te lopen.

Dit is gelukkig goed te behandelen. Omdat een oedeem nauw gerelateerd is aan de bloedsomloop wordt vaak fysiotherapie aanbevolen als een vorm van oedeemtherapie. Bij Fysio Genderdal hebben wij een een speciale aanpak om een oedeem aan te pakken. Hierbij zetten wij in op directe verlichting van de klachten, maar ook zeker op langdurige resultaten om de kans op een nieuwe oedeem zo laag mogelijk te houden.

Benieuwd naar onze oedeemtherapie in Eindhoven? Neem dan contact op. Onze fysiotherapeuten zullen dan samen met jou een plan opstellen voor een snelle en blijvende oplossing.

Wat is precies oedeem?

De term “Oedeem” valt heel breed te gebruiken. Het is namelijk het Griekse woord voor “zwelling”. In medische termen beschrijven we een oedeem als:

Een ophoping van extracellulair vocht in weefsel.

In simpele termen hebben we het dan over vocht dat zich ophoopt op bepaalde plekken in je lichaam. Als je het onder een microscoop zou bekijken zou je zien dat het zich tussen de cellen in plaats van binnen in de cellen ophoopt.

Alle soorten van deze ophopingen kunnen worden gezien als een oedeem. Sommigen zijn heel onschuldig en gaan vanzelf over, anderen kunnen juist gevaarlijk zijn. Een insectenbeet is theoretisch al een voorbeeld van een oedeem. Echter, als men het in de volksmond over een oedeem heeft, doelen wij vaak op ernstige gevallen die het dagelijks doen en laten beperken.

In de meeste gevallen ontstaat zo’n oedeem in uw benen, voeten, enkels of knieën. In zeldzame gevallen kan het zich ook ophopen in uw longen of buik.

Er zijn veel soorten oedeem. De meest voorkomende zijn lipoedeem en lymfoedeem. De symptomen en klachten komen redelijk overeen, maar de achterliggende oorzaak is verschillend. Lymfoedeem is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aanmaak en afvoer van lymfe. Hierdoor ontstaat er een ophoping van vocht in een bepaald deel van het lichaam. De vochtophoping kan dan ook heel plaatselijk zijn. Lipoedeem is een afwijkende vetverdeling en komt vrijwel alleen bij vrouwen voor. Kenmerkend bij lipoedeem is symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor in bijvoorbeeld beide benen. Er bestaat ook veneus oedeem.

Er zijn verschillende soorten oedeem, namelijk; 

  • Primair lymfoedeem: dit is een aangeboren afwijking in het lymfesysteem, waarbij minder lymfebanen in het lichaam aanwezig zijn. Hierdoor kunnen er op latere leeftijd zwellingen ontstaan, bijvoorbeeld in de benen.
  • Secundair lymfoedeem: de lymfeafvloed wordt belemmerd door een oorzaak die op latere leeftijd is ontstaan, bijvoorbeeld na kanker, operaties, infecties of na het verwijderen van lymfeknopen. Oedeem in de arm komt bijvoorbeeld wel eens voor na een borstamputatie waarbij ook een okselklier is weggehaald (de zogenaamde poortwachtersklier).
  • Veneus oedeem: hierbij verloopt de terugvloed van het vocht door de afvoerende bloedvaten , de venen, niet goed. Het vocht kan zich dan ophopen en er kunnen spataderen en trombose ontstaan.
  • Lipoedeem: wordt veroorzaakt door een verstoorde afzetting van onderhuids vetweefsel waarbij de afvoer van vocht in de lymfevaten belemmerd wordt. Er bestaan ook diverse mengvormen, en daarnaast kan oedeem ook niet zichtbaar zijn zoals vochtophoping in de buikholte.

Een behandeling door een gespecialiseerde oedeemtherapeut bestaat uit:

  • Voorlichting en adviezen over huidverzorging, lichaamsbeweging, voeding, preventie en zelfmanagement.
  • Bij manuele lymfedrainage wordt het lymfesysteem geoptimaliseerd. Dit kan een zachte massage zijn om het vocht weer in de richting van een lymfeknoop te laten afvoeren. 
  • Ook oefentherapie is heel belangrijk. Dit zijn houdings- en bewegingsadviezen en onderhoud van conditie en kracht. Ook het verbeteren van de beweeglijkheid , ademtherapie en ontspanningstherapie kunnen onderdeel zijn van de behandeling. 
  • Bandageren en zwachtelen en eventueel aanmeten van een therapeutisch elastische kous.

Oorzaken van een oedeem

Zelfs als we het alleen over serieuze of grote vormen van een oedeem hebben, kan dit door verschillende redenen ontstaan. Afhankelijk van de oorzaak kan de genezing en oedeemtherapie veranderen. Verreweg de meeste oorzaken vallen onder de volgende categorieën.

Oedeem als gevolg van bestraling

Als u bestraling krijgt is het mogelijk dat er een oedeem ontstaat. Het doel is altijd om kwaadaardig weefsel uit te schakelen en gezond weefsel zo min mogelijk te beschadigen. Toch kan het gebeuren dat als gevolg van bestraling er een oedeem ontstaat. Gelukkig is dit goed te behandelen.

Zo herkent u zelf een oedeem

In veel gevallen is een oedeem goed zichtbaar. Toch kan het vooral in de beginfase niet altijd even makkelijk zijn om dit te herkennen. Vocht kan zich langzaam ophopen waardoor de verandering in uw lichaam geleidelijk is. Gelukkig is er een gemakkelijke manier om dit zelf te testen.

Zelf testen of u een oedeem heeft

Heeft u last van dikke enkels, benen, voeten of een ander lichaamsdeel? Dan kunt u gemakkelijk testen of dit het gevolg is van een oedeem. Leg uw vinger gedurende 20 seconden stevig op de dikke plek. Dit moet geen overmatige pijn opleveren, maar u voelt uw vinger wel in uw lichaam drukken.

Zodra u uw vinger weghaalt zal er een deuk in de ophoping blijven zitten. Dit is een klassiek voorbeeld van een oedeem.

Symptomen dat u een oedeem heeft

Naast deze zelftest zijn er ook een aantal symptomen die op kunnen treden wanneer u een oedeem heeft. Herkent u één of meerdere hiervan? Dan is het slim om vervolgonderzoek te doen en oedeemtherapie te beginnen.

  • Dikke benen, knieën, enkels of voeten kunnen duiden op een oedeem.
  • Kortademigheid tijdens het slapen of tijdens inspanning kan een teken zijn van een longoedeem.
  • In minder dan een week één tot twee kilo aankomen duidt op een lichaam dat veel vocht vasthoudt. Dit kan een oedeem zijn.

Wat is oedeemtherapie?

Eén van de beste manieren om een vochtophoping zoals een oedeem te verhelpen is via oedeemtherapie. Niet alleen fysiotherapeuten maar ook huisartsen en specialisten raden dit in de meeste gevallen aan.

Oedeemtherapie betekenis

Oedeemtherapie is simpelweg een therapievorm om opgehoopt vocht af te voeren. Zoals eerder beschreven ontstaat een oedeem vaak doordat uw bloedsomloop niet adequaat het bloed rond kan pompen, waardoor vocht zich op kan hopen tot een oedeem. Met de juiste oedeemtherapie kan het lichaam zelf dit vocht weer afvoeren en verdwijnt de oedeem of verminderen de klachten. Door het lichaam actief te houden en oefeningen door te zetten kunt u de kans op vervolg klachten of een nieuwe oedeem minimaliseren.

Hoe oedeemtherapie helpt

Er zijn een aantal manieren waarop oedeemtherapie kan helpen. Afhankelijk van de oorzaak en uw persoonlijke situatie kan een behandeling natuurlijk afwijken. In veel gevallen maken we gebruik van lichamelijke oefeningen om de bloedsomloop te stimuleren. Dit noemen we ook wel oedeemfysiotherapie. Doordat het bloed beter rondgepompt wordt kan het vocht automatisch worden afgevoerd. Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van speciale massagetechnieken.

Veel van deze oefeningen kunnen we in de praktijk oefenen, maar kunt u ook thuis toepassen. Hierdoor kunt u niet alleen direct werken aan resultaten, maar u kunt deze oefeningen in de toekomst ook blijven gebruiken.

Oedeemtherapie op maat

Ieder persoon is uniek. Uw situatie, het type oedeem dat u heeft maar ook zeker uw wensen zijn uniek. Wilt u zo snel mogelijk weer uw normale leven kunnen oppakken? Dan helpen onze therapeuten met oedeemtherapie op maat. Hierbij richten wij ons niet alleen op de genezing van uw vochtophoping, wij helpen u ook om zo snel mogelijk weer zonder pijn of moeite uw leven onder controle te krijgen.

Zo voorkomt u een oedeem

Een grote groep mensen loopt vergroot risico om een oedeem op te lopen. Vooral als u er al eens last van heeft gehad wilt u er zeker van zijn dat het niet terugkomt. Daarom zijn er een aantal zaken waarvoor u zelf kunt zorgen om een oedeem te voorkomen.

Volg het advies van uw dokter en oedeemtherapeut

Een oedeem die ontstaat vanwege bestraling is anders dan degene die ontstaat vanwege spataderen. De adviezen die u online leest kunnen specifiek bedoeld zijn voor de ene oorzaak, en niet geschikt zijn voor de ander. Daarom raden wij altijd aan om het advies van uw dokter en oedeemtherapeut op te volgen. Omdat zij bekend zijn met uw persoonlijke situatie kunnen ze beter inschatten wat effectief is en wat niet.

Blijf in beweging en neem looppauzes

Lang stilzitten vergroot de kans op een ophoping van vocht. Daarom is het altijd aan te raden om tijdens lange sessie van stilzitten pauzes te nemen om te bewegen. Vooral op kantoor of tijdens lange autoritten is dit belangrijk.

 

Kunnen wij u helpen met uw klachten?

Wij helpen u graag met het oplossen van uw klachten. Bij Fysiotherapie Engelsbergen – Genderdal krijgt u specialistische zorg gericht op uw klachten en hulpvraag. Onze therapeuten hebben ieder een eigen vakgebied zodat wij een breed aanbod van kennis kunnen bieden. Hierdoor bent u snel op de juiste plek voor de juiste behandelingen.

Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk en voelen ons betrokken bij ieder persoon. Onze fysiotherapeuten maken samen met u persoonlijke doelen en begeleiden u tot het doel is bereikt. Tevens kan er gekozen worden voor een persoonlijk online oefenprogramma waar mee u verder aan de slag gaat na de behandeling. Zo blijven we in contact en begeleiden we u ook nog op afstand.

Maak direct een afspraak