Fysiotherapie in het basispakket

Hoe zit het met fysiotherapie in het basispakket van je zorgverzekering?

Alle mensen die in Nederland wonen zijn wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Dat geldt ook voor kinderen tot 18 jaar oud, al betalen zij hiervoor nog geen premie. Bij een basisverzekering heb ja een verplicht eigen risico van minstens 385 euro. Fysiotherapie wordt in sommige gevallen vergoed door je basisverzekering. Het kan behoorlijk ingewikkeld zijn dus vraag bij twijfel altijd bij je zorgverzekeraar of fysiotherapeut na hoe het precies zit.

Vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering:


Kinderen en jongeren tot 18 jaar:

Eerste negen behandelingen zijn vergoed. Er is toestemming nodig van zorgverzekeraar voor de vergoeding van extra behandelingen.

Therapie voor aandoeningen op de ‘lijst chronische aandoeningen’* worden volledig vergoed.


Volwassenen, 18 jaar en ouder:

Therapie voor aandoeningen op de ‘lijst chronische aandoeningen’* worden vergoed vanaf de 21e behandeling.

Voor artrose aan knie of heup krijg je eenmalig 12 behandelingen in 12 maanden vergoed.

Voor etalagebenen worden je maximaal 37 behandelingen per jaar vergoed.

Voor COPD wordt er, afhankelijk van ziektelast en ziektestabiliteit (longaanvallen), maximaal 70 behandelingen per jaar vergoed.

Fysiotherapie bij ziekenhuisopname wordt vergoed.

Dekt de basisverzekering Fysiotherapie?

Helaas zit fysiotherapie niet in de basisverzekering. Er is uitzondering gemaakt wanneer er sprake is van artrose, knie- of heupoperaties, stressincontinentie, COPD of etalagebenen. Dit is namelijk wel opgenomen in de basisverzekering. Houdt er rekening mee dat wanneer er zorg vanuit de basisverzekering komt de eigen bijdrage moet worden betaald, tenzij u al aan het maximum zit.

Fysiotherapie wordt dus maar bij een paar aandoeningen uit de basisverzekering vergoed. Het is daarom verstandig om jezelf aanvullend te verzekeren. Je kunt uit verschillende polissen kiezen bij een aanvullende verzekering. De premies en de vergoedingen voor de zorg die je nodig hebt kunnen daarin nogal verschillen.

Wat als mijn basisverzekering mijn fysiotherapie niet vergoedt?

De vergoeding van overige fysiotherapiebehandelingen komt uit aanvullende verzekeringen. Heeft u geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Dan zult u zelf de kosten voor iedere behandeling moeten betalen.

Er zijn veel goedkope aanvullende verzekeringen waarmee je kunt volstaan als je denkt maar weinig fysiotherapie nodig te hebben. Maar let wel op, deze vergoeden dus maar weinig behandelingen.

Waar moet je op letten wanneer je een aanvullende verzekering wilt afsluiten?

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Bedenk goed of je komend jaar fysiotherapie nodig hebt en hoeveel behandelingen. Sport je veel of heb je erg fysiek werk? Hoeveel behandelingen had je afgelopen jaar nodig? Heb je vaak last van je gewrichten, spieren of heb je een chronische aandoening? Dan bestaat er een grote kans dat je fysiotherapie nodig gaat hebben. Vraag gerust bij je fysiotherapeut aan wat zij denken dat je nodig gaat hebben. Controleer vervolgens of dit aantal behandelingen door jouw aanvullende zorgverzekering wordt vergoed. Sommige polissen eisen dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder deze machtiging kom je dan niet in aanmerking voor verdere vergoeding.

Verander je niet van aanvullende verzekering? Let dan goed op of je in het nieuwe jaar nog hetzelfde aantal behandelingen vergoed krijgt als het voorgaande jaar. Dat is namelijk vaak niet zo. Op deze manier voorkom je dat je onvoldoende verzekerd bent en alsnog zelf behandelingen moet betalen.

Wat is het type vergoeding?

Komen de dekking van de polis en jouw zorgbehoefte overeen? Bekijk dan goed of de vergoeding van een behandeling wordt aangegeven in tijdsduur, aantal behandelingen of een maximumbedrag. Zijn je behandelingen erg prijzig, dan kun je beter kiezen voor een polis die vergoedt in het aantal behandelingen. Weet je nog niet hoeveel behandelingen je nodig gaat hebben, dan kies je eerder voor een maximumbedrag.

Wordt er om een verklaring gevraagd?

Verzekeraars vragen soms om een medische verklaring of een gezondheidsverklaring. Controleer dit goed voordat je een polis afsluit, ze mogen je op basis van de verklaring namelijk afwijzen.

Wat is het soort polis?

Gaat het om een restitutie- of naturapolis? Bij een restitutiepolis kun je bij elke fysiotherapeut terecht, ongeacht of deze een contract heeft met je zorgverzekeraar. Bij een naturapolis werk het anders: Hier krijg je de zorg volledig vergoed, maar je moet wel naar een fysiotherapeut die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Wanneer je naar een fysiotherapeut gaat die geen contract heeft met de zorgverzekeraar zul je vaak een deel van de rekening zelf moeten betalen. Hoeveel dat is zul je moeten navragen bij de zorgverzekeraar.

Premies vergelijken

Ben je te weten gekomen hoeveel fysiotherapie je het komende jaar nodig zult hebben en welk zorgpakket daarbij het beste past? Dan kun je nu gaan uitzoeken welke polis voor jou het aantrekkelijkst is. Om verzekeraars en pakketten te vergelijken raden wij aan om een kijkje te nemen op www.zorgverzekeringwijzer.nl en de goedkoopste polis uit te zoeken.

Wees er op tijd bij

Wanneer je een nieuwe basisverzekering af wilt sluiten dan moet je dat voor uiterlijk 1 februari van het nieuwe jaar doen. Hiermee voorkom je een boete, en zo ben je automatisch verzekerd vanaf de eerste van januari. Wil je overstappen naar een andere verzekeraar voor je aanvullende verzekering? Of sluit je deze voor het eerst af? Vraag deze nieuwe aanvullende verzekering dan ruim voor 1 januari aan. Het is mogelijk om je basisverzekering bij de ene verzekeraar en je aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar af te sluiten, maar je bent dan vaak wel duurder uit. Wanneer je niets doet lopen je huidige basisverzekering en eventueel aanvullende verzekering in het aankomende jaar door.


Waarom verschilt het bedrag tussen een particuliere nota en een nota zorgverzekeraar?

We zijn in gesprek met ziektekostenverzekeraars over de tarieven. Sommige zorgverzekeraars en specialisaties fysiotherapie hebben niet volledig kostendekkende tarieven. Particuliere tarieven zijn wel kostendekkend opgesteld. Er is rekening gehouden met de hoge opleidingskosten die fysiotherapeuten betalen om een specialisatie zoals bekkenfysiotherapie of manueel therapie uit te kunnen oefenen.

Kunnen wij u helpen met uw klachten?

Wij helpen u graag met het oplossen van uw klachten. Bij Fysiotherapie Engelsbergen – Genderdal krijgt u specialistische zorg gericht op uw klachten en hulpvraag. Onze therapeuten hebben ieder een eigen vakgebied zodat wij een breed aanbod van kennis kunnen bieden. Hierdoor bent u snel op de juiste plek voor de juiste behandelingen.

Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk en voelen ons betrokken bij ieder persoon. Onze fysiotherapeuten maken samen met u persoonlijke doelen en begeleiden u tot het doel is bereikt. Tevens kan er gekozen worden voor een persoonlijk online oefenprogramma waar mee u verder aan de slag gaat na de behandeling. Zo blijven we in contact en begeleiden we u ook nog op afstand.

Maak direct een afspraak