Hoe behandel je Carpaal Tunnel Syndroom? (CTS)

Heeft u last van de symptomen behorend bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)? Maak dan een afspraak bij onze praktijk; een verwijzing van de huisarts is daarbij niet nodig.

Wanneer wordt vastgesteld dat het gaat om het carpale tunnelsyndroom, kunt u starten met een behandeling. Vroeger was een operatie de enige uitweg, maar nu kunt u ook zonder operatie van uw klachten af komen. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie-Genderdal behandelen CTS met het Phystrac-tractieapparaat.

Behandeling CTS met het Phystrac-tractieapparaat

Bij behandeling van CTS-klachten met het Phystrac-tractieapparaat, worden de onderarm en elleboog met fixatiebanden op de plaats gehouden. Daarnaast is er een band om de pols die is bevestigd aan een gewicht mechanisme. Er ontstaat – uiteraard heel gedoseerd – trekkracht (tractie) aan de pols en onderarm, waardoor banden en spieren kunnen ontspannen en de beknelde zenuw in de carpaal tunnel (de nervus medianus) ruimte krijgt. Dit zorgt ervoor dat de klachten afnemen.

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een zenuwbeklemming in de hand. De handworteltunnel, waar allerlei spieren en pezen lopen is te klein, waardoor de mediaanzenuw ter hoogte van de pols bekneld raakt. Vividus chiropractie biedt behandelingen met het Phystrac-tractieapparaat aan. Dit is een zeer effectief hulpmiddel bij de behandeling van CTS.

De signalen van Carpaal Tunnel Syndroom?

De signalen kunnen als volgt zijn:

 • pijn (soms heel hevig)
 • gevoelloosheid
 • stijfheid
 • een tintelend en branderig gevoel
 • verlies van kracht in handen en vingers
 • slapeloosheid door het veroorzaakte ongemak

Als u deze symptomen herkent, laat dan uw huisarts of een specialist vaststellen, of u daadwerkelijk lijdt aan Carpaal Tunnel syndroom. Voorheen was Carpaal Tunnel Syndroom alleen te behandelen via een poliklinische ingreep. Operatief wordt er meer ruimte in de te nauwe tunnel gemaakt, waardoor de beknelling opgeheven wordt. Helaas blijven er, ook na een chirurgische ingreep, veel klachten bestaan, of ze komen na verloop van tijd terug.

Is er een operatie nodig?

Naast een operatie, zijn er ook behandelingen mogelijk met het Phystrac-tractieapparaat. Een zeer effectief hulpmiddel bij de behandeling van patiënten met een Carpaal Tunnel Syndroom. Door gecontroleerde tractie aan de onderarm en pols ontspannen de structuren, spieren en ligamenten die betrokken zijn bij het in stand houden van de klachten.

Voordelen van deze behandeling zijn:

 

 • geen wachtlijst
 • geen operatie
 • geen wond
 • geen pijn
 • geen risico

Hoe werkt een Phystrac tractie-apparaat?

De Phystrac is een mechanisch werkend tractieapparaat. Het apparaat geeft via een band om de pols, tractie aan de onderarm. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden. De tractie aan de onderarm wordt gegeven via de band om de pols, die bevestigd is aan een gewichtsmechanisme.

Dit zorgt voor een gecontroleerde tractie van de onderarm en pols waardoor structuren, spieren en ligamenten gaan ontspannen. Dit is vergelijkbaar met de processen, die tijdens manuele tractie plaats vinden. Het voordeel boven manuele tractie is de herhaalbare, exacte bepaling.

Door deze behandeling geeft het carpaal ligament minder druk op de structuren in de carpaaltunnel en vermindert zo ook inklemming van de nervus medianus. Dit is de zenuw, die afgeklemd wordt bij CTS. Klinische ervaring heeft uitgewezen, dat bij milde gevallen tien tot twaalf behandelingen voldoende zijn om de klachten op te heffen. 

Kunnen wij u helpen met uw klachten?

Wij helpen u graag met het oplossen van uw klachten. Bij Fysiotherapie Engelsbergen – Genderdal krijgt u specialistische zorg gericht op uw klachten en hulpvraag. Onze therapeuten hebben ieder een eigen vakgebied zodat wij een breed aanbod van kennis kunnen bieden. Hierdoor bent u snel op de juiste plek voor de juiste behandelingen.

Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk en voelen ons betrokken bij ieder persoon. Onze fysiotherapeuten maken samen met u persoonlijke doelen en begeleiden u tot het doel is bereikt. Tevens kan er gekozen worden voor een persoonlijk online oefenprogramma waar mee u verder aan de slag gaat na de behandeling. Zo blijven we in contact en begeleiden we u ook nog op afstand.

Maak direct een afspraak