Hoe herstel ik van Covid-19?

Heeft u een vorm van Covid-19 gehad, of bent u op dit moment besmet en wilt u zich voorbereiden op een zo snel mogelijk herstel? Dan hebben wij in dit artikel alle informatie samengevat die u nodig heeft om te herstellen na Corona. Fysiotherapie na Covid-19 vormt een belangrijke schakel in het herstelproces.

Heeft u na dit artikel ook interesse in fysiotherapie en persoonlijke begeleiding tijdens het herstellen na Corona? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op of raadpleeg uw huisarts voor meer informatie.

Herstellen na Corona

De wereldwijde pandemie is nu al een paar jaar het middelpunt van onze samenleving. Van jong tot oud, iedereen kan het krijgen. Toch zien we dat sommige mensen tijdens een besmetting nauwelijks last hebben, terwijl anderen jarenlang met complicaties blijven zitten.

Herstellen na Corona is dan ook voor iedereen anders. De volgende aspecten spelen mee in uw revalidatie en herstel:

 • Welke klachten u heeft, en hebt gehad.
 • De ernst van deze klachten.
 • Uw fysieke gezondheid voorafgaand aan de besmetting.
 • Uw huidige fysieke gezondheid.
 • Het beoogde resultaat dat u wil behalen met het herstel.

Door in gesprek te gaan met uw fysiotherapeut of huisarts kan er een plan worden opgesteld dat precies aansluit bij uw wensen. Dit kan in de vorm zijn van fysieke therapie, mentale ondersteuning, oefeningen of een combinatie van deze middelen.

Symptomen dat u Corona heeft gehad

Het grote deel van Nederlanders die aan het herstellen zijn van Corona weten dat zij dit hebben gehad. Dankzij zelftesten en officiële testlocaties is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om een besmetting vast te stellen. Toch zijn er ook mensen die op dit moment klachten hebben die duiden op de nasleep van een Covid-19 besmetting, maar hiervoor geen test hebben gedaan.

Herkent u een of meerdere van de volgende symptomen of klachten:

 • Spierzwakte en verminderde kracht.
 • Gewrichtspijn en/of stijfheid van gewrichten.
 • Vermoeidheid door de dag heen.
 • Slechtere conditie of snel buiten adem zijn.
 • Moeite met dagelijkse taken die voorheen goed gingen.
 • Balansproblemen.
 • Gewichtsverlies.

Dan kunt u besmet zijn geweest met het coronavirus en hier langdurige klachten aan over hebben gehouden. Gelukkig is het in bijna alle gevallen mogelijk om er weer goed bovenop te komen.

Veel voorkomende klachten na genezing

Wij hebben het net al even over de symptomen en klachten gehad, en willen wat dieper duiken in een aantal specifieke klachten. Wij zien namelijk dat deze klachten vaak terugkomen in herstellende patiënten.

Verminderde longfunctie

Het herstellen na Corona kan een hele uitdaging zijn voor sommige mensen. Dit komt omdat ze simpelweg een stuk minder longfunctie hebben door aantasting van de longen. Een van de veelvoorkomende klachten van mensen die besmet zijn geweest is ‘kort van adem zijn’. Er zijn verschillende vormen van Covid-19 en per persoon verschilt de impact. Dit zien we niet alleen terug tijdens de besmetting, maar ook in de longen. Deze problemen kunnen zelfs maanden na genezing nog spelen.

Het is dan ook ontzettend belangrijk dat men op tijd begint met revalidatie. Op die manier traint u uw lichaam om weer op het oude niveau te komen.

Fysieke klachten

Pijnlijke gewrichten, een slechte balans en lichamelijke klachten zijn veel voorkomende situaties waar ex-coronapatiënten mee te maken krijgen. Soms betekent dit dat mensen slechter kunnen sporten of minder inspanning kunnen leveren. Maar in veel gevallen ondervinden mensen hinder tijdens hun dagelijkse activiteiten en worden ze beperkt in hun vrijheid en zelfstandigheid. Ongeacht waar u zich bevindt op deze schaal, wij kunnen u helpen met fysiotherapie na Covid-19.

Mentale klachten

Het is een gegeven feit dat sommige mensen concentratieproblemen en geheugenproblemen oplopen als gevolg van een Corona besmetting. Daarnaast is er een groep mensen die depressie of angst overhouden aan hun besmetting, ziekenhuisopname of IC-behandeling. Voor deze groep mensen is een groter vertrouwen in hun eigen lichaam ontzettend belangrijk. ‘De controle weer in eigen handen krijgen’ zoals we dat nuchter zeggen.

Alhoewel wij met als fysiotherapie hier heel goed mee kunnen helpen, zijn er natuurlijk mentale klachten waar meer hulp bij nodig is. Daarom kunnen wij samenwerken met huisarts, diëtist of psycholoog om een traject op maat op te stellen waar u het meeste aan heeft.

Hoe wij u helpen

Wij geloven dat de beste revalidatie niet alleen ondersteund wordt door bewezen vakkennis, maar ook door een persoonlijke aanpak. Een topsporter zal immers andere doelen voor ogen hebben dan een huisvader. En de klachten van een IC patiënt zijn anders dan dat van iemand die in quarantaine is geweest.

Zorg en herstel op maat

Ongeacht uw situatie zetten wij ons in om een persoonlijk herstelplan op te stellen. Denk hierbij aan oefeningen, begeleiding, één op één training en schema’s op maat. Wij beginnen altijd met een intake gesprek. Hier letten we op de huidige staat van je lichaam, bespreken we jouw doelen/problemen, en kijken we samen naar oplossingen voor zowel de korte als lange termijn.

Krijg weer de controle op uw leven

Herstellen na Corona gaat niet binnen een week. In sommige gevallen kan dit maanden tot een jaar duren. Daarom vinden wij het belangrijk om niet alleen naar het einddoel te kijken, maar ook om te focussen op de kleine verbeteringen tijdens het herstelproces. Met iedere kleine verbetering krijgt u weer meer controle over uw dagelijks leven. Van normaal kunnen werken tot zonder moeite trap kunnen lopen, met fysiotherapie na Covid-19 komt het normale leven weer een stapje dichterbij.

Fysiotherapie na Covid-19 wordt vergoed door de basisverzekering

Weet dat u er niet alleen voor staat. Sterker nog, heel veel Nederlanders kampen met dezelfde klachten als u. Daarom heeft de Nederlandse overheid samen met zorgverzekeraars bepaald dat fysiotherapie na Covid-19 vergoed wordt, zelf als u alleen een basisverzekering heeft. Hiervoor heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Deze regeling geldt tot ten minste 1 Augustus 2022. Behandelingen die hier niet onder vallen kunnen alsnog gedekt worden via een aanvullende zorgverzekering. Voor meer informatie kunt u hiervoor het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar.

Kunnen wij u helpen met uw klachten?

Wij helpen u graag met het oplossen van uw klachten. Bij Fysiotherapie Engelsbergen – Genderdal krijgt u specialistische zorg gericht op uw klachten en hulpvraag. Onze therapeuten hebben ieder een eigen vakgebied zodat wij een breed aanbod van kennis kunnen bieden. Hierdoor bent u snel op de juiste plek voor de juiste behandelingen.

Wij vinden persoonlijke aandacht belangrijk en voelen ons betrokken bij ieder persoon. Onze fysiotherapeuten maken samen met u persoonlijke doelen en begeleiden u tot het doel is bereikt. Tevens kan er gekozen worden voor een persoonlijk online oefenprogramma waar mee u verder aan de slag gaat na de behandeling. Zo blijven we in contact en begeleiden we u ook nog op afstand.

Maak direct een afspraak